Hürriyet Magazin

15 Nisan 2013 Pazartesi

Son 100 Yıla Damgasını Vuran Saç Modelleri


Saçlar; biz kadınların en önemli aksesuarıdır. Her kadının saçında zamanla değişen farklı hikayeler, her hikayenin sonundaysa ya bir hüzün ya da büyük bir mutluluk gizlidir. Peki siz de bizimle perdenin başına geçip bu hikayenin 100 yıllık gelişimini izlemeye ne dersiniz? 

20’ler – 30’lar
20’li ve 30’lu yılların siyah beyaz filmlerindeki efsanevi yıldızlarla ünlenen “finger wave”, yani parmak kalınlığındaki dalgalarla şekillendirilmiş saçlar, o dönemde birçok kadının tercih ettiği bir modeldi. Çene hizasında kesilen saçlara, komple dalga verilmesiyle oluşturulan model, Marion Davies gibi film oyuncularıyla dönemin ikonik saç modeli haline geldi. 




40’lar
40’lar ve saçlar denince sanırım herkesin aklına tek bir isim geliyor: Rita Hayworth. Güzelliğiyle olduğu kadar, dolgun ve ışıltılı saçlarıyla da milyonların beğenisini kazanan yıldız, omuz hizasına gelen geniş dalgalardan oluşan vaglı saç modelini 40’lı yıllara kazıyan isim oldu.




50’ler
50’lerden 60’lı yılların başlarına kadar uzanan dönemde, ilgi vaglı saçların aksine volümlü saçlara doğru kaymaya başladı. Adeta arı kovanını andıran saçlar, bol saç spreyiyle kubbe şekline getirilerek hacim kazanıyordu. Amy Winehouse’un günümüzde abartılı bulunan saç şekli bu döneme damgasını vuran saç modellerinin en iyi örneklerinden biri. 




60’lar
Kendi zamanının en iyi moda ikonlarından biri olarak gösterilen Mary Quant 60’lı yıllara damgasını vuran kulak hizasındaki dümdüz saçlarıyla adeta saç modasında devrim yaratan bir isim olarak tarihe geçti. 20’li yılların özlenen kısa saç modasına, düzgünce taranmış maskülen bir yorum getiren Quant’ın saç şekli bir nevi özgürlük hareketini de beraberinde getirdi.




70’ler – 80’ler
60’larda özgürlüğünü ilan eden saçların, 70’li ve 80’li yıllarda hiçbir şey önüne geçemedi. Karşıdan bakıldığında iş kadını görünümü, arkadansa parti kızı havası yaratan aslanbaşı stili, Dallas’la ünlenen kabarık saçlar, perma, rasta ve son olarak da tost modeli bu yılların çabuk bıkılan saç trendleri olarak hafızalarımıza kazındı.  







90’lar
Üst üste çok şekil değiştiren saçlar, 90’lı yıllarda yerini uzun ve saç uçlarında yoğunlaşan geniş dalgalara bıraktı. Abartılı saç modellerinden sonra doğal formların ivme kazanması, yıka ve çık sloganıyla da pekişince, kuaförlerin saç süsleme hevesi özel gece ve davetlere kaldı.     




2000 ve sonrası…
Love Story filmiyle hepimizin kalbinde that kuran Ali Macgraw stilinde ortadan ayrılmış, dümdüz ve göğüs hizasındaki saçlar 2000 ve sonrasında en çok tercih edilen saç modeli oldu. Neredeyse herkesin evine giren saç düzleştiriciler bunun en büyük kanıtı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...