Hürriyet Magazin

10 Mayıs 2011 Salı

Doğru Gelinlik Hangisi?

Steve Martin’in başrolünü oynadığı “Gelinin Babası” filminde, düğün telaşının insanın başına ne tatlı dertler açtığını izlerken nasıl kahkahalara boğulduğunuzu hatırlayın. Fakat bu sefer durum farklı, çünkü çanlar sizin için çalıyor. Düğün tarihi, mekanı, süslemesi derken sıra geldi gelinlik seçiminize… Hemen paniğe kapılmayın, her gelinin kendini içinde rahat hissettiği ve bu özel gününde en iyi şekilde görünebileceği bir gelinlik mutlaka vardır. Dikkat etmeniz gereken, vücut şeklinize uygun, aynı zamanda stilinizi de yansıtan bir modele karar vermeniz. Kraliyet gelini Kate gibi çicek motifli, dantel aplike saten - gazar kumaştan, sade ve zarif bir gelinlik mi yoksa Sex and The City filminde Sarah Jessica Parker’ınki gibi ihtişamlı bir gelinlik mi? Neyse ki yeni koleksiyonlar butiklere koşmadan önce nasıl bir model istediğinize dair fikir edinmenize yardımcı olacak. Kendinizi prenses gibi hissettirecek olan gelinlikler bir adım ötenizde, haydi vakit kaybetmeden tarzınızı belirlemeye başlayın.

Klasik
Bazı bayanlar günlük giyimlerinde klasiğin dışına çıkmaktan pek hoşlanmazlar. Sıra gelinlik seçimine gelince siz de içinde bu tedirginliği taşıyanlardansanız, klasik bir gelinlik seçmeniz düğün gününüzde kendinizi içinde daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Dekolte seçimini straplez modellerden ya da omuzdan gelen V yaka formlardan yana kullanabilirsiniz; tek dikkat etmeniz gereken dekoltenizin ölçüsü. Çok derin dekolteler, sade ve zarif görüntünüzün önüne geçebilir. Yine de hafif işlemelerle gelinliğinizi hareketlendirmeniz sizin elinizde. Küçük ama kıvrımlı bir bedene sahipseniz klasik formlardaki gelinlikler minyon hatlarınızla uyum sağlayacaktır.






 Straplez
Açıkta bıraktığınız zarif omuzlarınızla beğeni toplamaya hazır mısınız? İster balık, ister bel kısmından oturup aşağıya doğru genişleyen modeller… En çok tercih edilen gelinlikler arasında başı çeken straplezin en önemli özelliği, etek formlarında birçok farklı seçeneği sunabilmesi. Armut tipi vücuda sahip, küçük göğüslü bayanlar için uygun bir model olan straplezi tercihinize göre işlemeli ya da düz şekilde kullanabilirsiniz. Boynunuza taktığınız zarif bir mücevher ve topuz şeklinde topladığınız saçlarınızla, seçiminizi dantel aplike gazar kumaştan yana kullanırsanız çarpıcı üst dekoltenizle göz dolduracaksınız.   






Helenistik
Düğün davetlilerinizi şimdiden uyarın, sizi helenistik tarzdaki gelinliğinizin içinde görünce, kendilerini antik çağlara yolculuğa çıkmaktan alı koyamayacaklar. Eğer sade, romantik ve uçuşan elbiselerden hoşlanıyorsanız, Grek tipi gelinliğinizle Yunan tanrıçalarını aratmayacağınıza emin olun. Göğsün altından genişleyen akışkan formlar vücut kıvrımlarınızı ortaya çıkarırken, daha kadınsı görünmenizi sağlayacak. Özellikle elma tipindeki, üst bölgesi altına göre daha geniş ve genellikle karın bölgesinden kilo almaya müsait bayanlar için çok doğru bir seçim. Kır düğünlerine uygun, açık dalgalı ya da bol bırakılmış örgü modelindeki saçınız ve dönemin havasını yansıtan bant ya da şeritlerle süslü gelinliğinizle, Troy filmindeki güzel Helen’den hiçbir eksiğiniz kalmayacak.






Kısa etek
Efsanevi Beatles grubunun solisti John Lennon’ın eşi Yoko’nun gelinliğini hatırlıyor musunuz? Kendinize güveniyosanız, seçiminizi kısa etekli gelinliklerden yana kullanmanız için illa dünyaca ünlü bir yıldız olmanız gerekmiyor. İster dizaltı, ister dizüstü ya da ister dar, ister bol… Seçimi size bırakıyoruz. Hareket kolaylığı sağlayan ve daha çok minyon vücut tipindeki bayanların tercih edebileceği retro tarzındaki gelinliğinizle geçmişe el sallayacaksınız. Christian Dior’un 40’lara damgasını vuran New Look’undan ilham alınarak tasarlanmış bol, kabarık etekler ya da tam tersi 60’lı yılların vücut hatlarını vurgulayan daracık kalem etekleri… Tül ve saten kumaşlarla zenginleştirebileceğiniz iddialı seçiminizle farkınızı ortaya çıkarın.






A - Formu
Her vücut tipine uyan, kurtarıcı bir gelinlik türü varsa o da A – formundakidir. Omuz çizgisinden çan şeklindeki eteğe, A harfinin açılımı gibi aşağı doğru uzanır. Ne çok dar ne de çok kabarık olduğundan vücudunuzun ortantılı görünmesini sağlar. Drapeli straplez modellerle kullanılabileceği gibi, boyundan kapalı yarım kayık yaka, uzun kollu ya da kolsuz modellerle de kullanıldığında klasik çizgilerin göze çarptığı kraliyet tipi gelinliklere dönüştürülebilir. Seçiminizi tafta gibi sert kumaşlardan yana yapmalısınız. Böylece, vücut hatlarının fazlalıklarını ortaya çıkaran şifon gibi hafif kumaşlara nazaran 1 - 0 öne geçmiş olursunuz.


 



Balık
Dönem dönem bazı modeller öne çıkıyor, trendlere ayak uydurayım derken herkes aynı modele saldırıyor; balık tipi de bunlardan biri. Tercihe göre dizüstü ya da dizaltına kadar inerek, ayaklara doğru balık kuyruğu formunda açılan, tam anlamıyla bedene oturan bir model. Fakat ne yazık ki her vücut tipi için uygun değil. Geniş omuzlar ve dar kalçaların orantılı olduğu, atletik ya da kum saati tipinde bir bedene sahip değilseniz taşırken zorluk çekeceksiniz demektir. Seçiminizi balık tipi gelinlikten yana kullanacaksanız, kadınsı kıvrımlarınızı ön plana çıkartın. Yürümesi zor olan bir model olsa da fazla düşünmeyin; siz artık seksi bir denizkızısınız, ayaklara ihityacınız yok!   





Kabarık
Kız çocuklarının hemen büyüyüp evlenmek istemelerinin sebebi boşuna değil. Yıllardır dinledikleri masalların en güzel sayfası şimdi onlar için açılıyor. Tabii akla ilk gelen de; kat kat tüllerin, fiyonk ve fırfırların, kabarık kumaşlarla şişirilen volanlı formların dans ettiği masalsı gelinlikler oluyor.  Alt tarafı tül, üstü dantel işlemeleriyle son derece sade ya da evaze kumaştan pırıl pırıl taşlarla süslenmiş iddialı bir model… Kimse karar vermenin kolay olduğunu söylemiyor. Kemerli ya da taşlı; sadece etekleriniz kabarık olsun yeter. Aman dikkat üst tarafınız ince, beliniz dar değilse masalları bırakıp gerçek hayata dönmek zorunda kalabilirsiniz. Kimse balkabağına dönüşmek istemez değil mi?      






Sırtı Açık
Kıyafet seçiminizi klasikten yana kullanıyor olabilirsiniz ama şeytan ayrıntıda gizlidir diyenlerdenseniz… Tüp tipi, sıfır yaka ve dümdüz inen sade bir gelinliğin arkasında yatan sırt dekoltesi neler değiştirebilir; bir anda size çevrilen bakışlardan cevabı anlayabilirsiniz. Omuzlardan sırta doğru inen V ya da U şeklindeki dekolte, bu tip gelinliklerin içinde kalçalarınızın daha dar görünmesini sağlar. Dikkatler sırtta toplanacağı için üst bedeninizin ince ve şekilli olmasında yarar var. Kolları vücuduna göre daha kalın olan bayanlar, omuzlarından kollarına doğru sarkan dantel veya tül parçalarla bu tip gelinlikleri kombinleyebilirler. Bu modelin en hit parçasıysa tek omuz tasarımlar. Gizem ve zarafeti bir arada yakalamak isteyenler tek omuzdan şaşmayın derim.




Sırtı Açık
Kıyafet seçiminizi klasikten yana kullanıyor olabilirsiniz ama şeytan ayrıntıda gizlidir diyenlerdenseniz… Tüp tipi, sıfır yaka ve dümdüz inen sade bir gelinliğin arkasında yatan sırt dekoltesi neler değiştirebilir; bir anda size çevrilen bakışlardan cevabı anlayabilirsiniz. Omuzlardan sırta doğru inen V ya da U şeklindeki dekolte, bu tip gelinliklerin içinde kalçalarınızın daha dar görünmesini sağlar. Dikkatler sırtta toplanacağı için üst bedeninizin ince ve şekilli olmasında yarar var. Kolları vücuduna göre daha kalın olan bayanlar, omuzlarından kollarına doğru sarkan dantel veya tül parçalarla bu tip gelinlikleri kombinleyebilirler. Bu modelin en hit parçasıysa tek omuz tasarımlar. Gizem ve zarafeti bir arada yakalamak isteyenler tek omuzdan şaşmayın derim.

4 yorum:

  1. çoğu gelin adayının denediği bilmem kaç gelinlikten sonra gidip denediği ilk gelinliği aldığı söyleniyor..

    ben de öyle yaptım :=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadet yorumun gözümden kaçmış ama kesinlikle sana katılıyorum :))) Bir de her zaman hiç aklında olmayan modeli seçersin, ben öyle yaptım :))

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Teşekkürler Meltemcim, yeni sezon için de bir tane hazırlamak lazım..

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...