Hürriyet Magazin

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Inspirations: "Les Petites Femmes"

Son günlerde tanıştığınız on kişiden dokuzunun tasarımcı olması sizin de dikkatinizi çekiyor mu merak ediyorum. Çoğunluğu, dergide gördüğü Haute Couture elbiselere yırtmaç ekleyip fiyonk tutturmakla koleksiyon hazırladığını düşünenlerden olsa da; ben, aralarındaki özel yetenekleri farkına varmak için moda dünyasının dublörleri arasında kalmaları gerektiğini düşünüyorum. 
Taklit ve ilham arasındaki farkın tadına varanlar dublör ve başrol oynamanın ne denli farklı hazlar verdiğini de iyi bilir. Moda dünyasının da film sektöründen bir farkı yok. Bir koleksiyonun popülerliğine güvenip kopyalamak yani taklit etmekle, bu koleksiyonun temasını oluştururken nelerden ilham alındığını eşeleyerek vizyonunu geliştirmek arasında çok fark var.

Moda sektöründe WGSN adlı siteyi duymayan kalmışsa hemen girip incelesin derim. Daha 2009 senesinde dantelin, canlı renklerin, çiçek desenlerinin trend olacağını duyuran WGSN gelecek senelerin ilham kaynaklarını önceden (yüksek bir üyelik karşılığında) sizlerle paylaşıp takip etmenizi sağlıyor. Tabi kopyalamanız için değil... Yağmura bakınca akışkan desenleri, örümceğe bakınca file üstleri hayal edip kendi yorumunuzla ortaya koymanız için! 

Başarılı tasarımcılar koleksiyon hazırlamanın ne kadar sancılı bir dönem olduğunu bilirler. Çünkü ilham gelmese bile kopyalamaktansa bekleyip ilham almayı öğrenmeye adarlar kendilerini. Şaşırmayın ilham; çalışmadan, araştırmadan, izlemeden, tema-mod nasıl yaratılır bilmeden sizin olmaz. Kısacası ya bekler Hürrem olursunuz ya da Hürrem'e bakar bakar Gülnihal kalmaya razı olursunuz. 

Gelelim modanın büyülü kelimesi "inspiration" yani ilhamı nerede ve nasıl arayacağınıza... Istituto Marangoni öğretim üyelerinden Diana Marian Murek'in "Into The Fashion" (http://www.intothefashion.com/) adlı blog sayfasında trend ve modları nasıl analiz edebileceğinize dair ipuçlarını bulabilirsiniz. Chloé markasının geçmiş koleksiyonlarından biri için hazırladığım "Les Petites Femmes" konseptli koleksiyon analiziyle kıyafetlerin içinde gizlenen temaları ortaya çıkarın. 
    
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...