Hürriyet Magazin

24 Mayıs 2014 Cumartesi

Wallace Chan'dan Takılabilir Heykel Sanatı

Olağanüstü bir yaratıcılık, sınırları zorlayan tasarımlar ve sanata karşı hiç sönmeyen bir tutku. Dünyaca ünlü Çinli tek takı sanatçısı olarak tanınan Wallace Chan, 30 yıllık kariyeri boyunca Zen'e dayanan oymacılık ve değerli taş oymacılığı alanında kendini kanıtladığı mücevher koleksiyonlarıyla bizlere büyülü bir dünyanın kapılarını açıyor.



Hong Kong'da büyüyen ünlü mücevher tasarımcısı Wallace Chan, gençliğinde hızla öğrendiği minyatür sanatı ve gravür oymacılığından ilham alarak yarattığı "Wallace Cut" tekniği sayesinde sektörde adından ilk kez 1980'lerin ortalarında söz ettirmişti. Bu teknikle kariyerinde yaratıcı bir döneme adım atan Chan, 1996 - 2000 yılları arasında Budist sanat akımına kapılarak ilgi duyduğu manastırlara saygı duruşu niteliğindeki büyük ölçekli heykel projeleri üzerinde çalıştı. 2000 yılında Tayvan'ın Fo Guang Shan manastırı için yarattığı Budha sanatında önemli bir yapı olan ve içinde kutsal emanetler saklanan anıt "Great Stuga" sayesinde bu kez de Budist sanat severler arasında ün kazandı. 

Sanatsal kabiliyeti ve yenilikçi tarzıyla tanınılırlığını arttıran Chan, 2001 yılında adını tüm dünyaya duyuracak mücevherleri sayesinde kariyerinin en önemli sayfasını açtı. Bu dönemde elmas yontma teknikleri, ışıklandırma, renklendirme, metalurji ve ergonomi alanlarında çeşitli deneyimlere imza atan Wallace Chan, yıllar süren araştırmalarının sonucunda "Titanyum Mücevher" tekniğini keşfetti. 2007 senesinde dünyaca ünlü saat ve mücevher fuarı Baselworld'de titanyuma sahip yeni mücevher serisini tanıtan tasarımcı, kuyumculuk sektörüne de yeni bir konsept kazandırmış oldu.








Takılabilir Heykel Sanatı! Dünyadaki en iyi tasarımcılar ve koleksiyoncuların arasında sanatı bu sloganla anılmaya başlayan Wallace Chan, usta tekniği ve incelikli el işçiliği ie sayısız uluslararası tasarım ödülüne de layık görüldü. 

Wallace Chan'ın eşsiz ve yenilikçi yeteneği şimdilerde dünyanın neredeyse tüm müze ve galerilerinde alkış topluyor. Pekin, New York, California, Almanya, İtalya, İsviçre, Moskova, Singapur, Japonya ve Tayvan gibi birçok önemli bölgeden sergi daveti alan sanatçı, özellikle Almanya'da bir 'oyma dahisi' olarak tanınıyor. 








Dahi ya da efsane… Sanat ve Zen temasıyla her bir parçası nadir bulunan taş ve elmaslardan tasarladığı koleksiyonları takdir toplayan Wallace Chan'ı nasıl tanımlayacağınız size kalmış. O ise imkansızı mümkün hale getiren yeni mücevher hikayelerini yazmak için yoluna devam ediyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...