Hürriyet Magazin

9 Nisan 2012 Pazartesi

Kapımızı Çalan Şahane Misafir: Giuseppe Fiorello


Türkiye'de 6 Nisan'da vizyona giren "Magnifica Presenza" (Şahane Misafir) filmini, Milano'da sizlerden birkaç hafta önce izlemiş biri olarak filmin yönetmeni Ferzan Özpetek'in başarısına İtalya'da kendi gözlerimle şahit oldum. Türk basını tarafından yer yer eleştirilen film bizim için; Türk bir yönetmenin filmi için sinema salonunu dolduran İtalyanlar, Cem Yılmaz'ın İtalyanca konuştuğu andaki kahkahamız ve Sezen Aksu müziklerini İtalya'da duymanın gururu şeklinde özetlenebilirdi. Kurgu, oyuncular, dekor, müzik, mekan, zamanda yolculuk... Ben sürrealizmin bu kadar göze sokulmadan ilerlediği bir  filme çok az rastladım ve sadece klasik bir senaryoyu bize bu kadar güzel aktardığı için bile Ferzan Özpetek'i ayakta alkışlayabilirim.

Gelelim kostümlere... 1943 yılına uzanan filmde hiçbir kostüm detayı abartılı tarzda değil. Ben nasıl alkışlama sebeplerimi sıraladıysam, sırf bu yüzden bile filme burun kıvıran kişiler olduğunu tahmin edebiliyorum. Asıl sorun da bu ya zaten. Adı üstünde dönem kostümleri, o yıllarda olduğu gibi, çoğu zaman tek parça, ne eksik ne de fazla. Kısacası bizlerin alışık olmadığı cinsten, şaşalı -yorumlu Osmanlı- tarzı da yok, zorlama Recep İvedik saçmalıkları da... Kostümlerin tasarımları ise daha önce de olduğu gibi Ferzan Özpetek'le çalışan Alessandro Lai'ye ait.

Dönem kostümlerinin kime en çok yakıştığına gelirsek, Cem Yılmaz'ın kalbimdeki yeri tartışılmaz ama konu stil olunca Giuseppe Fiorello'yu tek geçmek zorundayım. Filmdeki karizması ve İtalyan erkeklerinin şanını yürütmesi bir yana, bakalım bu yakışıklıyı hatırlayabilecek misiniz?


Dolce & Gabbana SS 2012 kampanyasının yüzlerinden biri olan Giuseppe Fiorello, kampanyada vurgulanmak istenen - Klasik İtalyan Ailesi - figürlerinden birini canlandırıyor. Domenico Dolce & Stefano Gabbana'nın yönettiği, fotoğraflarını ise Mariano Vivanco'nun çektiği bol kahkahalı çalışma, neşeli köy hayatından gelen güneyli italyanlara atıfta bulunuyor. Aşk şarkılarına ilham veren Portofino'da gerçekleşen çekim, Dolce & Gabbana'nın çekici ve alaycı italyan ruhunu ortaya çıkartıyor. Tabi italyan sinemasının ünlü aktörleri de bir kez daha hepimizi baştan çıkartıyor.

Reklam kampanyasını yakından görmek isteyenler, yolunuz Milano'ya düşerse, Milano Malpensa Havaalanı'nda nefesinizi tutmak için 5 dakikanızı ayırmanızda yarar var. (İlk kez sadece çinlilerin değil, italyanından türküne birçok insanın durup da fotoğrafını çektiği bir kampanyadan söz ettiğimi belirtmeliyim.)

Ferzan Özpetek'e bize bu şahane yakışıklıyı misafir ettiği için bir kez daha teşekkür eder, Pinboard'unuzda Giuseppe Fiorello'yu da bir an önce işaretlemenizi öneririm.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...