Hürriyet Magazin

10 Nisan 2011 Pazar

Stil Analizi

“Moda geçicidir, kalıcı olan stildir”
                                               
Coco Chanel



Ruh, stil, beden… Biri diğerinden ayrı düşünce olmuyormuş. Nasıl ki bir kuğu, ördek olmaya kalkışınca masallara konu oluyorsa; bizler de moda peşinde koşarken stilimizi atlayınca çirkin ördekten öteye geçemiyormuşuz. Coco’nun dediği gibi “Fashion fades, only style remains the same!” moda geçicidir, kalıcı olan stildir. Bu yüzden, modayı bire bir takip etmek, stil sahibi olmak anlamına gelmez. Unutmayın, herkesin kendini içinde mutlu hissettiği bir tarzı ve kendine özgü kıyafeti taşıma şekli vardır; önemli olan modayı terazinin diğer tarafında bırakıp üzerinize yakışan parçaları tamamlamaktır. Sofistike danteller, asi zincirler, pastoral şalvarlar, kükreyen leopar… Peki, sizin stiliniz hangisi? İlham perinizi saklandığı delikten çıkarmanızın vakti geldi. Tek bir parçadan esinlenerek yaratabileceğiniz farklı kombinleri gördükten sonra hangi stili seçersiniz merak ediyoruz. O zaman gelin hep birlikte bu ay sizler için hazırladığımız mini stil rehberine bir göz atalım.


Klasik Periler
Lady görünümüyle zamana meydan okuyan kıyafetlerdir. Bu stili benimseyenler; sade, şık ve elegan tarzlarıyla içlerinde lüksün ve pahalılığın gizliliğini taşırlar. Renk karmaşasından uzak durduklarından çoğu zaman monogramik, tek renkli kumaşları tercih ederler. İncecik kemerler ve “clutch” adıyla tabir ettiğimiz küçük el çantalarıyla üstlerinden düşürmedikleri pahalı mücevherleri vazgeçilmez aksesuarları içinde yer alır. Ceket-etek gibi klasik takımların yanı sıra zarif işlemeler, yer yer pırıltılar ve ipeklerle kombine ettikleri dantel detaylı elbiselerle kadın siluetinin mükemmelliğini göz önüne sererler.










Romantik Bohem
Giyim kurallarını umursamadan, ortaya koyduğu farklı, süslü ve gösterişli kombinlerin uyumuyla dikkatinizi çeken birini gördüyseniz Romantik Bohem’le karşılaştınız demektir. Zıt renkler, fırfırlar, çiçekli desenler, yataktan kalkmış gibi doğal, açık bırakılmış saçlar… Fazla sayıda kadınsı yüzükler, ipek fularlar, büyük kemerler; masumiyetin ve seksiliğin bir arada öne çıktığı kıyafetlerdir. Uçuşan tüller, paçaları ayaklara doğru hafifçe genişleyen “bootcut” modeli bir kot, binici tipi çizmeler, püsküllü botlar, büyük el işi çantalar, panço ve pelerinler… Üst üste giyilen kıyafetler ve abartılı takılarla kokoşlukla arasında atlamamanız gereken ince bir çizgi vardır; yoksa şimdiden uyaralım bohem olacağım derken komik durumlara düşmeniz an meselesi.











Country
Beklide kasaba kızı olmak sandığınız kadar kötü değildir. Ekose pelerinler, klasik süveterler, tüvit ceketler, örgü elbiseler… Maceracı camel, kiremit ve toprak tonları country-chic tarzına bürünmenizde büyük rol oynayacak. Kumaş seçiminde ise kalın yünler, kıvırcık koyun, angora ve bu yılın modası moherle kombinlerinizin sıcaklığı etrafınıza sıçrayacak. Aksesuar seçiminizi yumuşak kaşmir eldivenler, örgü boyunluklar, el işi parçalar ve yünlü çizmelerden yana kullanırsanız bu stili başarıyla taşıyabilirsiniz.          










Retro Dandy
Boşuna dememişler moda her 20 yılda bir kendini tekrarlar diye. 50’li yılların mazbut kloş etekleri, bol paça pantolonları, yakası kapalı trikoları ve yüzü kaplayan gözlükleri bu stilin günümüz modasına uyarlanmasıyla sahnelere hızlı bir dönüş yaptı. Özellikle verev kesimli eteklerde göze çarpan bel kıvrımları, platform topuklar, pastel tonlarındaki fularlar, Oxford tipi ayakkabılar ve dizde biten çoraplar retro stilinin 7/24 kullanılabilecek modelleriyle tekrar aramızda. Vintage butiklerde bulabileceğiniz bu parçaların içinde fark edilmek istiyorsanız fötr şapkalar, dore aksesuarlar ve zincir saplı çantalar ile kullanabilirsiniz.










Rock’n Chic
Siyah, gri gibi koyu tonları tercih ederler. Yakası kaymış, oversize üstler, skinny jeanlar, boyunlarına doladıkları metaller ve zincirler asi ruhlarını yansıtır. Klasik parçalarla kombine edildiğinde, köle kıyafetlerinden esinlenerek giydikleri yırtık, delik ya da sökük kazaklarla bile şık olmayı başarabilirler. Bu stilin vazgeçilmesi ise deridir. Protestocu ruhlarını ortaya koyan slogan baskılı t-shirtler deri ceketlerle tamamlanabilir. Eskitilmiş görünümlü botlar, rocker tonlarındaki bereler ve sayısız yüzükle klasiğe karşı gelerek de şık olunabileceğini kanıtlarlar.   










Sexy    
Haydi, hafızaları zorlayalım biraz. Warner Bros’un kızıl saçlı, seksi çizgi film kahramanı Jessica Rabbit’i hatırlamakta zorlanmayacaksınız. Her kadın derinliklerinde Femme Fatale ruhunu taşır; bunu stile dökmekse cesaret ister. Baştan çıkarıcı, bedeni saran elbiseler, büstiyerler, yüksek topuklu stilettolar, kısacası seksi olan her parça bu stili beslemeye yeterli. Kıyafetinizi kırmızı bir ruj, eldiven ya da ayakkabıyla tamamladığınızda tetiği çekersiniz. Bandaj elbiseler, leopar, jartiyer ve şifon vazgeçilmez parçalardandır. Kedi kızlar seksi leopara dönüşecek      









Modern Folk
İlhamını doğadan, yapraklardan, orman havasından alan modern folk takipçilerini, sezonun asi rengi camel bile korkutamıyor. Hardaldan laciverte doğanın her tonunu işleyebilen kreasyonlar; XL hırkalar, kaftanlar ve düğmeli kabanlarla tamamlanıyor. Bağcıklı süet bootie’ler ise sadece bu stilin değil sezonun vazgeçilmezlerinden. Desenli uzun elbiseler, suni kürkler, oduncu gömlekler, şilebezleri, yaprak ve çiçek desenli şalvar pantolonlar… Akıcı motiflerle doğaya karışmaya hazırsanız modern folk stilinizle ormanda yürüyüşe ne dersiniz?     










Eklektik
Ramiz Dayı’nın “Mühim olan her şeyi üst üste giymek değil, giydin mi taşıyabilmektir yeğen!” dediğini duyar gibiyim. Eklektik adını verdiğimiz bu stilin öncülerini etekten bluz, atkıdan kemer yapıp; akla gelmeyecek parçaları birleştirirken görürseniz hiç şaşırmayın derim. Kalıplara girmekten hoşlanmazlar, bu nedenle birçok farklı tarzdan beslenip, sonunda kendi stillerini ortaya koyarlar. Kürk montun altına kot şort, payetli elbisenin altına spor ayakkabı, külotlu çorabın üstüne düz beyaz t-shirt… Bütün kuralları tek hamlede yıkar, kendi egemenliklerini inşa ederler. Mix & match, biraz ondan biraz bundan; iyi bir oyuncu olduğunuza inanıyorsanız kural bu kadar basit.  
Gördüğünüz gibi modaya yenik düşmeden de stil sahibi olabilmek elinizde. Yeter ki kendinizi bilin, sevin ve özgürce giyinmekten vazgeçmeyin.








2 yorum:

  1. Ben gercekten ilginc buluyorum bu moda isini.
    Suna kesinlikle katiliyorum ki moda gecici kalici olan stildir.
    Nitekim ipek ersoy da muthis isler cikariyor ve sahiden guzel yazilarla bizlere fikir veriyor..
    Kutlarim ellerinize saglik ipek hanim..
    Sevgiler.
    Sulenur..

    YanıtlaSil
  2. Şulenur Hanım moda sizi ve yorumlarınızı seviyor.
    Yazdıklarınız için çok teşekkürler, müthişsiniz!!

    Sevgiler,
    İpek Ersoy

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...